-
۳۲۲۸
دانلود رایگان مستند پایان غرور
( روایتی متفاوت از ریاست جمهوری بنی صدر تا عزل او )
تیزر مستند :
نام مستند : پایان غرور ( payane ghoroor )
کارگردان : محمدمهدی خالقی
تهیهکننده : محمدمهدی خالقی
مدیر تحقیق : حجت الاسلام رضا اکبری آهنگر
مدیر تولید : محمد عقیلی
تدوین : محسن عقیلی
تصویر بردار : مهدی حجت پناه
سال تولید : 1394
مدت : 50 دقیقه
صاحب اثر : شبکه افق
یا
این چند مستند زیر هم خیلی جالبه حتما ببینید
مستند " پایان غرور " که تحقیق و ساخت آن 2 سال طول کشیده است روایتی است جنجالی از زندگی از بنی صدر اولین رئیس جمهوری ایران تا عزل او توسط مجلس که برای اولین بار نمایندگان مجلس رای به عدم کفایت ریاست جمهوری دادند.
بنی صدر که یک سال پس از انقلاب 57 به عنوان ریاست جمهوری و فرماندهی کل قوا و ریاست شورای انقلاب رسید اما دوران پرتنش و حاشیه ای داشت که سرانجام مجلس در 31 خرداد سال 60 تصمیم به برکناری او گرفت و او نیز 6 مرداد همان سال به فرانسه فرار کرد و پناهنده شد.
مختصری از مستند :
اولین دوره مجلس شورای اسلامی خرداد 59 تشکیل شد ، مهم ترین اتفاق برای نمایندگان این مجلس یک سال پس از تشکیل به وقوع پیوست تشکیل جلساتی برای بررسی عدم کفایت سیاسی اولین رئیس جمهور انقلاب اسلامی برگزار شد ، مجموعه مذاکرات این چند روز آئینه شفاف است برای درک بهتر زندگی و افکار ابولحسن بنی صدر.
در دوره دیکتاتوری رضاخانی آیت الله سید نصرالله بنی صدر عالم بزرگ همدان نام فرزند تازه به دنیا آمده اش را ابولحسن گذاشت.
صحبت های مرحوم علی عراقچی همدانی : آقای بنی صدر در همدان شهرت داشتن به علمیت و تحصیل کرده نجف بودن ، 4 تا پسر داشتن که خوبشون همین ابولحسن بود ، فرزندانشون هیچ کدام میزان نبودند.
حمیدرضا نقاشیان ( پژوهشگر و روزنامه نگار ) : بنی صدر به دانشگاه معقول و منقول (دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران) و عضو موسسه تحقیقات علوم اجتماعی میشود ، که این موسسه شناسایی و یارگیری برای اهداف انگلستان بوده است.
بعد از وقوع جریان 42 به فرانسه میرود و مشغول تحصیل اقتصاد میشود ، او در سالهایی که در فرانسه بود نقش موثری در تشکیل جبهه ملی سوم داشت ، خبرنامه ای که با نگاه چپ ملی گریانه و مشهور به آخوندنامه را انتشار میداد و از فعالیت های دیگر او و دوستان پاریسی اش راه اندازی انتشارات مصدق بود ، اوایل دهه 50 بنی صدر با عضویت در اتحادیه انجمن اسلامی خارج از کشور به تدریج وارد صف اول مبارزان انقلاب در خارج از کشور شد.
او هنگامی که امام به فرانسه میرود خود را به امام میرساند.
مرضیه حدیدچی دباغ میگوید : اتاق بنی صدر که شبیه اتاق آخوند ها بود ولی خب خانوم و دختر ایشون حجاب نداشتند که وقتی از ایشان پرسیدم آنها گفتند اینجا جای این حرف ها نیست ما حالا داریم انقلاب میکنیم ، بزارید انقلاب پیروز شود ، حتی وقت نماز امام هم که میشد بنی صدر و دوستان به پشت ساختمان میرفتند و سرگرم صحبت میشدند.
مرضیه حدیدچی دباغ
در میان نزدیکان امام بنی صدر نقش حساسی را به عهده میگیرد او کسی است که ترجمه سخنرانی های امام را انجام میدهد و هر روز مشهور تر میشد.
بنی صدر هم همراه امام در بهمن 57 به ایران آمد و آماده روزهای سخت میشد ، در روزهای اول انقلاب بنی صدر به مدرسه علوی مراجعه میکرد و به نوعی همراه امام بود.
او بعدها با عضویت در شورای انقلاب و مجلس خبرگان قانون اساسی ، سرپرستی وزارت امور خارجه و سرپرستی وزارت اقتصاد و دارایی را به عهده میگیرد ، البته در کنار اینها روزنامه خوش نام انقلاب اسلامی سلاح او در مواجه با مخالفان بود.
هنگامی که دانشجویان انقلابی سفارت آمریکا را تسخیر کردند و خود را دانشجویان پیرو خط امام نامیدند اما بعد ها مشخص میشود که بنی صدر تلاش داشت که اسناد محرمانه ، از دست دانشجویان گرفته و به دولت برسد ، دانشجویان زیر نظر موسوی خوئینی ها هر روز به اسناد تازه ای دست میابند ، در کتاب تسخیر نوشته معصومه ابتکار میخوانیم در گاوصندق 7 سند پیدا کردیم مربوط به شخصی به نام اس دی لور که ارتباط با منزل بنی صدر داشته است متوجه شدیم ماهیانه 1000 دلار نیز به او دستمزد میداده است.
کتاب های بنی صدر نیز اکثر مشکل دارد و در جهت ضد شیعی میباشد ، در کتاب های اقتصادی که نوشته بود و در سخنرانی هایش منتقد همیشگی بود و به مردم وعده های بزرگ اقتصادی میداد ، در مجموع او فن بیان خوبی داشت و در دید عموم یک دانشمند چند بعدی جلوه میکرد که در جنگ روانی نیز خبره بود.
با شروع ثبت نام کاندیدهای ریاست جمهوری ، در لحظات آخر ثبت نام میکند ، البته بعدها میگوید که در دیدار خصوصی با امام ، به او میگویند به 3 دلیل شما نمیتوانید رئیس جمهور شوید : 1 - با ولایت فقیه مخالفید 2 - با اینکه روحانیت در مشاغل دولتی باشند مخالفید 3 - با مالکیت خصوصی مخالفید.
بررسی صلاحیت ها به عهده موسوی خوئینی ها بود چون کشور هنوز شورای نگهبان نداشت.
امام در آن زمان اعتقادی به ریاست جمهوری افراد روحانی نداشتن و با حضور آیت الله بهشتی مخالفت کردند ، در میان غیر روحانیت ، جلال الدین فارسی رقیب بنی صدر بود ، آثار فارسی بین مبارزان انقلابی شهرت داشت و در میان سیاسی ها و روحانیت نیز هوادارانی داشت اما بازهم بنی صدر بیشتر همراه داشت ، برخی از افراد بیت امام از جمله برادر امام خمینی حمایت خود را از بنی صدر اعلام کردند و حتی شاید شد که فرزند امام هم از او حمایت کرده است ، این اتصال دادن بنی صدر به امام دلیل برتری او بود.
تا اینکه مهم ترین رقیب بنی صدر به خاطر ایجاد شبه افغانستانی بودنش حذف میشود ، جلال الدین فارسی انصراف میدهد در این بین حزب جمهوری اسلامی با وجود دکتر آیت به دلیل کمبود وقت تصمیم به حمایت از دکتر حسن حبیبی گرفت.
5 بهمن 58 مردم پای صندق ها رفتند و برای اولین بار به رئیس جمهور رای دادند و 9 بهمن 58 نتیجه آرا انتشار داده شد ، از حدود 14 میلیون رای ، آقای بنی صدر با رای 10 میلیون و 700 هزار قاطعانه انتخاب شد.
بنی صدر در انتخابات مجلس نیز به فکر بدست آوردن اکثریت مجلس به نفع خود بود اما جناح رقیب با اکثریت مجلس را بدست گرفت و به نوعی حزب جمهوری اسلامی ستون مجلس بود ، به همین خاطر بنی صدر ادعای تقلب در انتخابات را مطرح کرد.
در ابتدای جنگ ، بنی صدر علاوه بر ریاست شورای انقلاب ، فرماندهی کل قوا را نیز به دست آورد که شروعی بود برای اختلاف بین رئیس جمهور با فرماندهان سپاه پاسداران که به تازگی تاسیس شده بود ، او اعتقادی به شیوه جنگ به مدل بسیجی ها نداشت و جنگ را به سبک کلاسیک اداره میکرد.
اما بعد از چند ماه در نتیجه مدیریت بنی صدر بیشتر خوزستان به دست ارتش بعث افتاد ، و طبق گفته آقای ابوترابی که بعد از آمدن به ایران ، عراقی بنی صدر را از خود میدانستند و او را دوست داشتند !
بنی صدر بارها واژه چماق داران را مطرح میکرد و منظورش انقلابیون وابسته به سپاه ، کمیته و حزب جمهوری اسلامی بود ، حتی در سخرانی هایش مردم را به تفرقه و چند دستگی میکشاند که در دانشگاه تهران ، طرفداران بنی صدر علیه آیت الله بهشتی شعار میدادند و کار درگیری به اسلحه سرد انجامید.
امام با شندیدن این خبر همه را به وحدت دعوت کرد و دستور تشکیل هیئت سه نفره حل اختلاف را داد اما بنی صدر هیچ گاه راب این هیئت را جدی نگرفت.
جلسات بررسی عدم کفایت بنی صدر در مقام رئیس جمهوری :
در حالی که مجلس موافق حضور بنی صدر برای دفاع از خود بود ، اما او در خانه های تیمی مجاهدین خلق مخفی بود و از دسترس خارج بود.
در طی این جلسات حتی مردم پشیمان ، نظاره گر تصمیمات مجلسی ها هستند.
دکتر معینی فر مخالف بود و میگفت این صحبت ها باید در فضایی بدون فشار انجام شود.
موسوی خوئینی ها موافق عدم کفایت بود و میگوید آیا هیچ فکر کرده اید که از وقتی بنی صدر اومد ، شعار مرگ بر آمریکا به تدریج فراموش شد.
دکتر علی اکبر ولایتی ، آیت الله خامنه ای و دکتر حسن روحانی موافق عدم کفایت بودند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی ، از بنی صدر در به آشوب کشیدن جامعه و دستور بهم ریختن خیابان ها میگوید و موافق عدم کفایت میباشد.
جوانترین نمایند مجلس ، از مخالفان سرسخت بنی صدر است.
سازمان مجاهدین خلق در جریان این جلسات در خیابان اعلام قیام مسلحانه میکنند.
روز رای گیری از میان 190 نفر ، 177 نفر موافق عدم کفایت بنی صدر هستند و سپس امام نیز در سخنرانی خود فرمان عزل بنی صدر را صادر میکنند و میگویند اگر آنروزی که در بیمارستان بودم به صحبت هایم گوش میدادید امروز اینطور نمیشد و من نمیخواستم بشود.
نقد مستند :
1 - مستند به بررسی یکی از مهم ترین اتفاقات دهه 60 پرداخته است که تا الان فقط از دید رسانه های خارج نشین پرداخته شده است ، به همین خاطر برای قضاوت درست باید این مستند را نیز دید و روایت های تاریخی بیشتر مطالعه کرد.
2 - داستان بنی صدر یه نوع درام خاصی دارد او که روزی خود مبارز بود و تلاش برای رسیدن به انقلاب ، اما پس از چند سال از ایران میرود و خود یکی از بزرگترین دشمنان و براندازان میشود ، تاریخ پر است از همین ماجراها و اشتباه ها.
3 - مستند ساز سعی کرده با اسناد و فیلم های واقعی در آرشیو و مصاحبه با اطرافیان بنی صدر ، منصفانه نظر خود را بیان کند.